Dizájn trendek 2017

A milánói expón látottak alapján összeszedtük az irányadó trendeket, melyek a 2017-es enteriőr-divatot meghatározzák.

Kezdjük talán a színekkel, melyek többek közt a belső terek hangulatáért felelnek. A rikító, élénk színek helyett idén a melegebb színek és a mélyebb árnyalatok hódítanak, köztük is főleg az olajzöld, a mustársárga, a mályva, a sötétkék, és a szürke összes árnyalata még mindig nagy kedvenc. A streril minimalnak leáldozott, helyette a falak inkább mélyebb színekben pompáznak. Eleve jellemző a mostani trendre, hogy a sötét enteriőrön belül 1-1 területre terelődik a figyelem, melyet világítással emelnek ki.


Anyagok terén is a természetesebb hatású felületek, kő, márvány, pala és gránit az irányadó. Ezek mellett a fémes szerkezeteknek és fémvázas bútoroknak kedvez a divat, főleg a sárgaréz és a matt aranyszínek a legkedveltebbek, az eddigi évek nagy favoritja, a rosegold eltűnőben van. A bútorokat vékony lapok és légies, könnyű szerkezetek jellemzik.

Az ülőgarnitúrák kiemelt figyelmet kapnak, mindenhol hangsúlyos kanapék uralják a közös helyiségeket. A bútorok – az irodai trendekkel szemben – nem mobilisak, hanem mindennek fix helye és funkciója van. Az anyagoknál igen népszerű a bársony, mely elegáns megjelenést kölcsönöz az ülőkéknek.


A legújabb trend szerint az egységes arculatot egy-egy nagyobb minta vagy forma bontja meg, melyek súlypontja egy helyre koncentrálódik – tehát nem szétszórtan a térben, hanem csoportosan, installációszerűen. Hatalmas népszerűségnek örvendenek a nagymintás textilek, melyek minden felületen megjelennek, a díszpárnákon, tapétán, a különféle kiegészítőkben. A leggyakoribb minták a természethez köthetőek, ilyen például a pálmalevél és a kaktusz.

A geometrikus formák még mindig hódítanak mind a bútorok, mind a kiegészítők terén. A dekorációs elemek között szerepelnek az üvegvázák és a nagy, színes üvegtáblák is. A bőr, mint anyag kevésbé lesz meghatározó, legfeljebb csak kisebb kiegészítőként, pántok, fogantyúk formájában tér vissza. A szőnyegeknél az elnyűttnek tűnő, kopottas felületűek lesznek meghatározók, a növények pedig sokkal nagyobb szerepet kapnak, főleg nagylevelű, trópusi növények lesznek láthatóak.

 

Összességében elmondható, hogy a mély színek és a különleges anyagok miatt egyfajta elegáns-nagyvárosi hangulat jellemzi a tereket. A 60-as, 70-es évek (különösen az amerikai stílus) köszön vissza ebben a stílusban, a nagy minták, a letisztult formák és a lekerekített bútorok is erről árulkodnak.  

Kérdésed van?

Jelentkezz be hozzánk ingyenes konzultációra!

kapcsolat