Világítás - Euroluce

Legyen szó hotelekről, bárokról vagy irodákról, a megfelelő világítás az egyik legfontosabb eszköz, mikor tereket tervezünk. Az Salone del Milano egyik kiemelt témája az Euroluce szekción belül a világítás volt.

 

Nagyon sok újdonságot láthattunk idén a kiállításon, a fényépítészet remekműveiből inspirálódtunk. A fény-árnyék izgalmas kompozíciói kerülnek idén előtérbe. Nem a közvetlen megvilágítás, hanem az indirekt, sokszor alig látható megoldások idén a legnépszerűbbek.

Hódítanak a fali- és mennyezeti installációk, a lámpatest-csoportok, melyek együttesen adják meg a kívánt fényerősséget. A kompozíciók lényege, hogy a falburkolattal együtt érvényesülnek a lámpafények rajzolatai – ebben az esetben nem a lámpatest a hangsúlyos, hanem a fények játéka. A rejtett világítás dekorációs jelleggel felsejlik, de a lámpatest nem látható, beleolvad a falba.

A lámpatestek anyagai legtöbbször fémből készülnek, a mélybronz, a réz és a matt, szálcsiszolt arany a legkeresettebb. Jellemzően légies, szinte alig látható az egész lámpatestet, vékony a kábelek és vékony vázak alkotják. Szintén gyakoriak a rugalmas és hajlított LED-szalagok, melyek szinte észrevétlenül olvadnak bele az installációba.

A másik kedvelt anyag az üveg, melyeket a legextrémebb technikákkal készítenek el, és az üvegburáknál megjelennek a színek is. Összeségében elmondható, hogy itt is a geometrikus elemekből építkeznek a lámpatestek, a kör-négyszög-háromszög alapformák a legnépszerűbbek. Egyik nagy kedvencünk ez a hurokszerű, lámpaburákból álló mennyezeti kompozíció.

A fényerőszabályozás és a programozható fények idén még hangsúlyosabban jelennek meg az eddigi évekhez képest – mi is csak ajánlani tudjuk őket, minden helyiségben, hallban, szobában, közös helyiségben jól használhatóak. Úgy néz ki, hogy az eddig divatosnak mondható hideg és kemény fények helyét átveszik az otthonosabb, melegebb fények, melyek értéke maximum 3000 kelvin.


Kérdésed van?

Jelentkezz be hozzánk ingyenes konzultációra!

kapcsolat